Certificatul energetic explicat in 4 pasi

In acest articol ne propunem sa informam proprietarii de imobile despre situatiile in care este obligatorie obtinerea unui certificat energetic, si sa oferim mai multe detalii pe acest subiect.

Asa cum atunci cand detineti un apartament sau o casa este obligatoriu sa incheiati o asigurare, la fel aveti nevoie si de un certificat de performanta energetica atunci cand doriti sa instrainati ori sa va inchiriati proprietatea in cauza.

Desi acest document a devenit obligatoriu inca din anul 2013, in Romania exista inca o multime de persoane lipsite de orice informatii in obtinerea – destul de simpla dealtfel – a acestui act.

In continuare va prezentam cateva intrebari si raspunsuri despre certificatul de perfomanta energetica oferite de Certific.ro, menite sa faca lumina definitiv asupra acestui domeniu cu care, este adevarat, nu va veti intalni foarte des in viata – cu exceptia faptului cand vindeti sau inchiriati imobile ca parte a meseriei Dvs. Dar sa incepem:

1. Ce este certificatul de performanta energetica?

Este un document tehnic care ofera informatii legate de perfomanta energetica a unui imobil. Acest va fi incadrat intr-una din clasele de eficienta energetica – acestea merg de la categoria A, adica consum redus de energie si eficienta energetica crescuta , pana la G,care este acordat cladirilor care performeaza cel mai slab din punct de vedere energetic.

2. Certificat energetic este totuna cu audit energetic?

E adevarat, sunt multe persoane care fac aceasta confuzie, si acest paragraf este menit sa le lamureasca definitiv. Raspunsul este nu – certificatul energetic este un document, in timp ce auditul energetic este un proces de evaluare energetica a unui imobil si de stabilire a unor pasi concreti pentru imbunatatirea performantelor.

Auditul este de regula de interes pentru proprietarii care isi propun sa aiba imbile cat mai performante energetic, cu un consum cat mai mic. De asemenea, un audit energetic nu poate fi realizat de orice auditor energetic, ci doar de cei cu gradul I.

3. Am nevoie de un certificat energetic, in cat timp pot sa-l obtin?

Evident durata depinde de la auditor la auditor, insa majoritatea acestor profesionisti ofera un interval de 24-48 de ore pana la inmanarea documentului. In aceasta perioada este inclusa si vizita auditorului la imobilul in tema pentru colectarea datelor necesare.

4. Care este valabilitatea?

Certificatul energetic odata eliberat are o valabilitate de 10 ani. Merita mentionat ca orice proprietare care detine un certificat energetic si executa lucrari de imbunatatire a performantei energetice asupra imobilului poate (nu este obligat) solicita eliberarea unui alt certificat, care sa reflecte noile performante. De ce ar cheltui bani pentru un act deja prezent? Raspunsul e simplu – documentul poate ajuta la cresterea pretului imobilului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*