Dacă aveți o proprietate și vreți să o vindeți, închiriați sau renovați major sau în cazul în care construiți un imobil, aveți nevoie de un certificat energetic pentru clădiri.
Contractele de vânzare-cumpărate încheiate în lipsa acestui act sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Pentru clădirile noi, nu se poate obține recepția la terminarea lucrărilor în lipsa lui, iar procesul verbal de recepție se consideră nul în lipsa unei copii după certificat atașate la acesta.
Acesta poate fi emis doar de către specialiști atestați, numiți auditori energetici.
Auditorii pot să-și desfășoare activitatea fie ca persoane fizice autorizate, fie ca angajați ai unor companii.
Cei având gradul II profesional pot emite certificate doar pentru clădiri cu rol rezidențial (de locuință), în timp ce auditorii de gradul I pot emite acest act pentru toate categoriile de imobile.
Doar aceștia mai pot emite și un alt act, mai complex, dar cu nume asemănător, care nu trebuie confundat cu certificatul energetic. Acesta se numește audit energetic.
Pentru ce categorii de construcții este necesar certificatul energetic?
Certificatul de performanță energetică (certificatul energetic) este obligatoriu pentru următoarele categorii de clădiri:
-
imobile cu rol rezidențial – colectiv sau individual;
-
birouri;
-
imobile de învățământ;
-
sănătate;
-
hoteluri și restaurante;
-
activități sportive;
-
comerț;
-
imobile cu alte funcțiuni.
Doar pentru câteva categorii acesta nu este obligatoriu. El nu este necesar pentru următoarele:
-
imobile și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
-
clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
-
imobile provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
-
clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
- clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.
Cine trebuie să solicite acest document?
Acest document trebuie să fie solicitat de către proprietar, investitor sau administratorul clădirii sau unității de clădire (deci de către dumneavoastră).
Aveți nevoie de acest act înainte de a da anunțuri de vânzare sau închiriere a proprietății imobiliare, altfel sunteți pasibili de amenzi mari, pentru că aceste anunțuri trebuie să conțină aceste informații extrase din certificat:
-
clasa energetică;
-
consumul total specific de energie primară;
- indicele de emisii echivalent CO2;
-
consum total specific de energie din surse regenerabile.
Înainte de perfectarea vânzării-cumpărării sau închirierii, posibilul chiriaș sau vânzător trebuie să ia cunoștință de conținutul acestui document, iar după vânzare va trebui să-i înmânați cumpărătorului împreună cu celelalte acte ale imobilului și originalul certificatului energetic.
Costul acestui act nu este mare, iar timpul în care se elaborează poate fi chiar de o zi, astfel încât nu merită să nu îl obțineți pentru imobilul dumneavoastră.
În plus, dacă locuința pe care vreți să o vindeți sau să o închiriați are și o clasă energetică bună, puteți să obțineți un preț mai mare sau să perfectați mai rapid tranzacția.
Valabilitatea certificatului energetic
Acest act este valabil timp de 10 ani de la data întocmirii lui (scrisă pe document), cu condiția ca în această perioadă clădirea sau unitatea de clădire pentru care se întocmește să nu sufere o renovare majoră, care să-i modifice eficiența energetică.
Conform legii, o renovare majoră este definită ca lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Be the first to comment